nedelja, 2. januar 2011

100 vplivnih Slovencev 2011 .. Jim bomo to še kar dovolili??

Gregor Golobič se je prebil na prvo mesto lestvice najvplivnejših Slovencev, premier Borut Pahor, lani najvplivnejši mož v državi, pa je po zanj katastrofalnem letu 2010 zdrsnil na četrto mesto. Največji vpliv na odločanje v Sloveniji ima tako imenovana »banda štirih«, ki jo sestavljajo  Gregor Golobič, Milan Kučan, Danilo Türk in Zoran Janković.
Najvplivnejši Slovenec na začetku leta 2011 je prvak stranke Zares in visokošolski minister, Gregor Golobič. V normalnih okoliščinah bi moral ta naziv pripadati predsedniku vlade, toda Borut Pahor ga je po dveh letih izgubil. Celo podmladek velenjske podružnice Pahorjeve stranke SD, ki ga vodi sin župana Bojana Kontiča, je nedavno kot predsednika vlade naslovil Gregorja Golobiča.

Prvak Zares ima sicer vedno nižjo podporo javnosti (po nekaterih anketah se ne meri več v odstotkih, ampak v promilih), toda nesporno si je svoj vpliv povečal ne samo na področju telekomunikacij in medijev, ampak tudi gospodarstva in zlasti energetike, kjer se preliva največ denarja. Golobič uživa podporo neformalnega omrežja, ki ga vodi nekdanji predsednik države Milan Kučan, prav tako tudi sedanjega predsednika Danila Türka, ki mu še vedno daje priložnost.

Šele za njimi je na lestvici najbolj vplivnih premier Borut Pahor, ki ga dohiteva prvak največje opozicijske stranke Janez Janša. Šesti je ljubljanski župan Zoran Janković, ki ga omrežje že nekaj časa pripravlja za »rezervnega« mandatarja.

Uredništvo revije Reporter je lestvico najvplivnejših Slovencev sestavilo na podlagi ocene vpliva, ki izvira iz posameznikovega položaja oziroma funkcije in naše subjektivne ocene njihovega neformalnega vpliva. Po naši presoji je bil najvplivnejši Slovenec lani in predlani premier Borut Pahor, toda zaradi upadanja njegove moči v slovenski politiki in predvsem zaradi večjega vpliva neformalnih omrežij ga je s tega mesta spodrinil Gregor Golobič. Po ocenah poznavalcev razmer naj bi imela največji vpliv na odločanje o najpomembnejših zadevah v državi tako imenovana »banda štirih«, kot imenujejo politično četverico Gregorja Golobiča, Milana Kučana, Danila Türka in Zorana Jankovića.

Moč, ki ne izvira iz ljudstva
Paradoksalno je, da je najmočnejši politik v državi predsednik stranke, ki je na zadnjih volitvah prejela nekaj več kot devet odstotkov glasov. Še več, priljubljenost njegove stranke že poldrugo leto upada in je po večini javnomnenjskih anket sploh ne bo več v prihodnjem parlamentu. Po eni izmed njih je Golobičev Zares decembra »napihal« komaj sedem promilov (0,7 odstotka), toda oranžni vodja je še bolj »pijan« od oblasti. Po odhodu nekdanjega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika (100.), ki se je z njim razšel zaradi afere Ultra, si je po novi ministrici Darji Radić (19.) zagotovil vpliv še v gospodarstvu in zlasti energetiki.

Zgodil se je oranžni cunami na HSE in TE Šoštanj, od koder se je moral posloviti direktor Uroš Rotnik. Tako imajo zdaj Golobičevi ljudje v rokah 1,2 milijarde evrov vredni projekt TEŠ 6. Čeprav so Rotnika podpirali tako v SD kot njihova direktorica nove agencije za upravljanje kapitalskih naložb, Dagmar Komar (34.), je zadnjo besedo dobil Golobič. Podoben se dogaja tudi na Pošti, kjer se je v nemilosti znašel direktor Aleš Hauc.

Že prej si je Golobič podredil telekomunikacije in največje slovenske medije: Dnevnik je že skoraj desetletje v večinski lasti njegovega poslovnega prijatelja Bojana Petana (43.), Delo in Večer, ki sta v posredni lasti države, obvladujeta Golobiču naklonjeni novinarski ekipi, POP TV ne poroča več o »ultra« aferah, tudi najverjetnejša nova odgovorna urednica TVS Ksenija Horvat Petrovčič se je izklesala na Golobičevi Mladini. Čeprav je njegova stranka izgubila referendum o zakonu o RTV, bomo očitno vseeno dobili oranžno nacionalno televizijo.

Golobičeva moč v vladi se je še bolj okrepila, ko se je iz kabineta predsednika vlade poslovila nekdanja šefinja Simona Dimic. Čeprav je njegova poslanska skupina zaradi sporov postala podobna »razcefrani cunji«, kot se je izrazil prvak Desusa Karl Erjavec (21.), si je v vladi zagotovil tolikšno moč, da je usoda koalicije odvisna predvsem od njega. Oranžni veljaki so že napovedali svoj veto na Desusovo kandidatko za novo ministrico za lokalno samoupravo, kar lahko povzroči odhod Desusa iz koalicije. Premier Pahor bo podobno kot v primeru Lahovnika raje kot priljubljenega Erjavca izbral nepriljubljenega Golobiča.

1 komentar:

  1. Da je Gregor Golobič najbolj nenasitna RIBA,ki jo je treba po glavi,če ne bo pojedla vso našo SLOVENIJO ! !

    OdgovoriIzbriši